به گزارش قدس آنلاین، سید محمد جواد رسولی محلاتی سفیر کشورمان در بلغارستان در گفتوگو با تلویزیون ملی این کشور در پاسخ به پرسش مجری برنامه که پرسید، از نظر ایران، دلیل قتل دانشمند هسته ای، محسن فخری زاده چیست؟ برخی تحلیل گران نسبت به این مسئله ابراز نگرانی کرده اند، که این واقعه ممکن است منجر به درگیری نظامی شود! گفت: دلایل چندی را می توان برای ارتکاب این اقدام تروریستی از سوی اسرائیل با همراهی دولت کنونی آمریکا برشمرد. شخصا معتقدم که مهمترین دلیل، شکست سیاست فشار حداکثری اقتصادی علیه ملت ایران و تخریب هرگونه روزنه جدید برای دیپلماسی است. انتخاب زمان ترور ناجوانمردانه شهید فخری زاده، نشان میدهد که دشمنان ایران بیش از هر زمان دیگری نگران رویدادهای احتمالی آینده هستند.
ترامپ به عنوان پشتیبان اصلی اسرائیل تا حدود یک ماه آینده کاخ سفید را در حالی ترک خواهد کرد که سیاست فشار حداکثری آن علیه ملت ایران و تلاشهای بیشمار اسرائیل برای به نهایت رساندن این فشار؛ نتیجه مورد انتظار آنها را در برنداشته است. پیروزی بایدن و احتمال پایان دادن به سیاست فشار حداکثری و ایجاد یک فضای سیاسی جدید، اسرائیلی ها را به سمت تشدید انجام اقداماتی برای تخریب هرگونه روزنه جدید برای دیپلماسی کشانده است. ایجاد بحران هایی از جنس ترور، در راستای تخریب دیپلماسی در سیاست اسرائیل مسبوق به سابقه است. دیپلماسی محتمل میان تهران- واشنگتن کابوس بسیاری در منطقه است که برای رهایی از آن دست به هر جنایتی می زنند. کما اینکه جان برنان رییس پیشین سیا و برخی از چهره های اروپایی وآمریکایی تاکید کرده اند که این اقدام تروریستی با هدف جلوگیری از شکل گیری هرگونه دیپلماسی اجرا شده است.
از سوی دیگر دولت ترامپ که آرزوی آوردن ایران به پای میز مذاکره را از بین رفته می بیند برای ایجاد جنجالی تازه لحظه شماری می کند به گونه ای که شماری از تحلیلگران ترور دانشمند ایران را با چراغ سبز دولت ترامپ و به منظور ایجاد تنش در منطقه و تحریک ایران به انجام واکنشی تند، حساب نشده و شدید می دانند که زمینه را برای درگیری نظامی فراهم آورد!
اما مقامات ایرانی در عمل نشان داده اند که در اتخاذ تصمیمات برای پاسخ به این قبیل اقدامات تابع احساسات نیستند و با بررسی همه جوانب تصمیم منطقی را اتخاذ خواهند نمود.
مسلما همانطور که اقدامات قبلی از این دست از سوی جمهوری اسلامی ایران بی جواب نمانده، این اقدام هم بی جواب نخواهد ماند اما اینکه پاسخ ما در چه زمان و مکانی و با چه کیفیتی انجام خواهد شد این را مقامات کشور با در نظر گرفتن همه جوانب تعیین می نمایند.
پرسش: رئیس جمهور جدید آمریکا گفت "من در مورد چالش هایی که رژیم ایران در برابر امنیت آمریکا، دوستان، شرکای ما و امنیت مردم آنها قرار می دهد، خیال پردازی نمی کنم، اما رویکرد منطقی تری برای قاطعیت در برابر ایران وجود دارد ولی روش ترامپ این چنین نیست." شما چه نظری در مورد این سخن دارید؟ آیا این احتمال وجود دارد که با لغو تحریم ها، تهران به توافق نامه هسته ای بازگردد؟
پاسخ: این اظهارات گواه این واقعیت است که کدام حزب(دموکرات یا جمهوری خواه) در آمریکا روی کار می آید تأثیر فاحشی روی استراتژی کلی آن کشور در قبال ایران ندارد و صرفا تاکتیک ها تغییر می یابند. طنز ماجرا در این است، آمریکا که با دخالت های بی جای خود در منطقه ما مهم ترین چالش در برابر امنیت و ثبات منطقه است صحبت از چالش ایران می نماید!
این نکته را یادآوری می نمایم ایران از برجام، خارج نشده که بخواهد بازگردد؛ این آمریکا بود که علیرغم مخالفت سایر طرف های برجام از جمله اتحادیه اروپا و کشورهای اروپایی به صورت یکجانبه و غیرقانونی از برجام خارج شد و این دستاورد بزرگ دیپلماسی و چندجانبه گرایی را به چالش کشاند. پس از خروج آمریکا از برجام و بازگشت و تشدید تحریم های ظالمانه علیه کشورم، متأسفانه علیرغم حمایت های سیاسی کشورهای باقی مانده در برجام و به طور خاص کشورهای اروپایی، هیچ اقدام عملی از سوی اتحادیه اروپا و 3 کشور اروپایی برای جبران آثار خروج از برجام طبق مصوبه کمیسیون مشترک برجام صورت نگرفت. لذا ما ناچار نشدیم پس از 1 سال صبر، بر اساس یک زمان بندی مشخص و بر اساس حقوق مصرح خود در بندهای 26 و 36 برجام، بخشی از اقدامات داوطلبانه هسته ای خود را متوقف نماییم. در واقع هدف از این اقدام همچنان حفظ برجام، به عنوان دستاورد دیپلماسی چندجانبه و دادن فرصت به دیپلماسی است. این اقدام ایران بازگشت پذیر بوده و در صورت عمل طرف های متقابل به تعهدات خود، رفع تحریم ها و منتفع شدن ایران از منافع اقتصادی برجام، جمهوری اسلامی ایران آماده بازگشت به رعایت محدودیت های داوطلبانه برجامی است.
پرسش: نظر شما در مورد نزدیک شدن اسرائیل به برخی کشورهای عربی از جمله عربستان سعودی و بحرین چیست؟
پاسخ: این اقدام گامی در جهت پیشبرد "معامله قرن" است. طرحی که کاملا یک سویه بوده و نقض آشکار حقوق فلسطینیان است. این طرح که در راستای نابودی کامل آمال و آرزوی مردم فلسطین و حمایت یکجانبه از رژیم اسرائیل ارائه شده است، ناقض کلیه توافقات، قوانین و قطعنامههای بین المللی پیرامون قضیه فلسطین است.
ما معتقدیم که اقدام به عادیسازی روابط با رژیمی که چندین دهه تجاوز، کشتار مردم بیگناه و توسعه طلبی را در کارنامه خود دارد و نه تنها از این اقدامات خود پشیمان نیست بلکه به تجاوز گری خود روز به روز می افزاید نه تنها کمکی به صلح و امنیت منطقه نمیکند، بلکه در بلندمدت منطقه را با مخاطرات جدی تر روبه رو می سازد.
پرسش: طی روزهای اخیر، روابط ایران با اتحادیه اروپا نیز بر سر یک موضوع تیره شده، اعدام روح ا... زم، واضح است همچنان موضوعاتی وجود دارند که اختلاف نظر در آنها بسیار عمیق است.
پاسخ: متأسفانه در خصوص این موضوع شاهد مواضع بی اساس و مداخله گرایانه اتحادیه اروپا و برخی از دول اروپایی بودیم که سعی نمودند یک عنصر شناخته شده تروریستی را که بر اساس اسناد و مدارک موجود و اقرار صریح وی، موارد متعددی از اقدامات مجرمانه امنیتی را مرتکب شده و این ارتکاب در چندین مرحله به اثبات محاکم قضایی و همچنین به تأیید دیوان عالی کشور هم رسیده را صرفا یک "ژورنالیست" معرفی نمایند.
من این سوال را از شما می پرسم، با کدامین استاندارد، تعلیم ساخت بمبهای آتشزا، برنامهریزی برای درگیریهای خیابانی، همکاری با دولتها و سرویسهای اطلاعاتی خارجی با هدف براندازی ساختار سیاسی ایران و معاونت در اقدامات مجرمانه مسلحانه، "ژورنالیست" نام دارد؟ بر اساس کدام تعریف یک ژورنالیست تحت رصد، حفاظت و در همکاری با سازمان های اطلاعاتی خارجی قرار می گیرد، مبادرت به جمعآوری گسترده اطلاعات حساس ملی از جمله نظامی نموده و آنها را در اختیار سرویسهای اطلاعاتی کشورهای خاص قرار میدهد؟
ما شدیدا به بیانیه های اتحادیه اروپا و برخی از کشورهای اروپایی در حمایت از یک تروریست و حمایت های مالی و معنوی برخی از کشورهای اروپایی از عناصر و گروه های تروریستی که به طور مشخص اقدامات مجرمانه امنیتی را در همکاری با سرویس های جاسوسی برخی از کشورها علیه ملت ایران انجام داده اند اعتراض نمودیم.
جای بسی شرم است که برخی کشورهای اروپایی سالهاست مامن تروریستها از گروهک منافقین گرفته تا جنایتکاران الاحوازیه شدهاند که دستشان به خون هزارن نفر از مردم ایران آلوده است. این یک تراژدی تاریخی است که اروپا تروریسم را بر اساس منافع خود به خوب و بد تقسیم کرده و از آن بطور گزینشی در راستای اهداف خود استفاده میکند.
جای بسی تاسف است که ارزشهای والای انسانی و بشری اینچنین بازیچه دست دولتهایی شده است که همه چیز از جمله حقوق بشر و آزادی بیان را تبدیل به یک ابزار برای اهداف سیاسی کوتهبینانه خود نمودهاند.
در جایی که منافع آنها ایجاب می کند، تروریسم خوب است و در در جایی که اینگونه نیست تروریسم می شود بد! این موضوع در خصوص حقوق بشر و آزادی بیان نیز صادق است!
اجازه می خواهم در اینجا به یک مصداق بارز در این خصوص اشاره کنم. این روزها مصادف است با سالروز شهادت یک قهرمان واقعی مبارزه با تروریسم در منطقه و جهان؛ سردار سلیمانی. کسی که اگر به مقابله با گروه تروریستی داعش، که بنا به اعتراف صریح مقامات آمریکایی توسط آمریکا و با حمایت برخی کشورهای عربی مرتجع منطقه شکل گرفت، نمی پرداخت چه بسا امروز تعداد زیادی از کشورهای اروپایی در شهرهای خود درحال مبارزه با داعش بودند! واکنش کشورهای غربی به این ترور چه بود؟ هیچ یک از کشورهای غربی ترور بزدلانه این قهرمان واقعی مبارزه با تروریسم نه تنها محکوم ننمودند بلکه صراحتا از این اقدام تروریستی استقبال کردند، ولی در عوض با صدور بیانیه هایی از یک تروریست که در پوشش خبرنگار مرتکب جرائم امنیتی مسلحانه شده بود و دستش به خون تعداد زیادی از مردم عادی و بیگانه آلوده بود، حمایت نمودند. کدامیک از اینها تروریستند؟؟! بیایید برای یک بار هم که شده با مردم خود صادق باشیم!
پرسش: من خبرنگار هستم و در بسیاری از کشورهای خاورمیانه، از جمله مناطق درگیری سفر کرده ام. آیا بدون هیچگونه نگرانی می توانم به ایران سفر کنم و به شغل خبرنگاری خود بپردازم؟
پاسخ: قطعا می توانید؛ چند سال پیش هیأتی از خبرنگاران بلغارستانی به ریاست رئیس اتحادیه خبرنگاران و نویسندگان بلغارستان عازم ایران شدند در پایان سفر خود رئیس این هیئت از خبرنگاران جمله جالبی را بیان داشت که اشاره به آن در پاسخ به این سوال شما مفید است. ایشان گفتند، نام تمدن کهن ایران البته برای همه آشناست اما دیدن ایران مدرن و امروز، زیرساخت های جاده ای و مدیریت شهری، فرهنگی و اجتماعی ایران و مردمان با تمدن و فرهنگ چند هزار ساله ایران برای ما غیر قابل تصور بود! در برهه های زمانی دیگر نیز خبرنگاران معروف بلغاری برای کار حرفه ای به ایران سفرنمودند و بعد از سفر نگاه آنها به ایران کاملا تغییر کرده است. خبرنگاران زیادی از کشورهای مختلف جهان در ایران به فعالیت مشغول هستند!
متاسفانه آنچه در رسانه های جریان اصلی خارجی در مورد ایران مطرح می شود، تفاوت زیادی با واقعیات دارد. من به شما توصیه می کنم به همراه یک تیم خبری سفری به ایران داشته باشید و خود از نزدیک ایران واقعی را درک نمایید! در صورت علاقه به سفر به ایران، ما با کمال میل آمادگی داریم هماهنگی های لازم را به عمل آوریم.
پرسش: بیش از 50 هزار نفر از شهروندان ایران، قربانی بیماری کرونا شدند. ایران آغاز تست انسانی واکسن کرونای خود را اعلام نمود؟ آیا نتایجی به دست آمده اند؟ مردم چگونه واکسینه خواهند شد؟
پاسخ: کشور ما بعد از چین اولین کشوری بود که مجبور شد با این ویروس مبارزه کند و طبیعتا، اقدامات خود را آغاز کردیم و به دستاوردهای خوبی نیز در این مسیر دست یافتیم. اما با تحریم های اعمال شده از جانب ایالات متحده بر کشورمان، تلاش های ما برای مقابله با این اپیدمی دشوارتر شدند و این مانع از تامین داروها و تجهیزات لازم برای مبارزه با این ویروس شد. زیرا از یکسو ما را از دسترسی به پول های خود محروم ساخت، و از سوی دیگر مانع از این شد که داروهای مورد نیاز بیماران مبتلا به کوید-19 را تامین کنیم. در تامین داروهای مورد نیاز برای دیگر بیماریها نیز مشکلاتی وجود دارد. با این وجود، توانستیم نیروهای مردمی و متخصصین خود را بسیج کنیم و در زمینه مقابله با اپیدمی به موفقیت هایی خوبی دست یافتیم. اما فکر می کنم اگر کشورهای اروپایی به تعهدات خود در مورد برجام عمل کنند و دسترسی ما به منابع مالی خود را فراهم نمایند، ما می توانیم به صورت کامل از ظرفیت های دانشگاهی و پزشکی کشور بهره برداری کنیم و در مبارزه با اپیدمی به نتایج بهتری دست یابیم.
یکی از مهمترین این دستاوردها، واکسن کرونا است که شهید فخری زاده، نقش به سزایی در تولید آن داشت. تقریباً از ۱۷ موسسه و گروه پژوهشی که کار روی واکسن کرونا را از ابتدای همه گیری کووید ۱۹ در ایران شروع کردند تاکنون یک موسسه و یک واکسن وارد فاز مطالعه بالینی و انسانی شده است؛ تعدادی دیگر از این واکسن ها نیز که مطالعات حیوانی را به پایان رساندند در آستانه ورود به مطالعات انسانی هستند، تعدادی نیز در مرحله مطالعات حیوانی و پیش بالینی هستند که هنوز مطالعات حیوانی آنها تمام نشده، لذا در همه این مراحل واکسن داریم. انتظار ما این است که پس از گذشت مراحل مختلف آزمایش انسانی این واکسن ، عرضه گسترده آن در چند ماه آتی بدون محدودیت با تولید انبوه و عرضه گسترده آغاز شود.
پرسش: موضوعات مشترک میان بلغارستان و ایران کدامین هستند؟
پاسخ: علیرغم برخی فراز و فرودها، روابط دوجانبه میان ایران و بلغارستان همواره دوستانه، مسالمت آمیز و توام با احترام بوده است و هیچ گاه تنش خاصی میان ایران و بلغارستان وجود نداشته است. اخیراً یکصدو بیست چهارمین سالگرد برقراری روابط دیپلماتیک میان دو کشور را گرامی داشتیم(15 نوامبر). عدد 124 به خوبی نشان می دهد که روابط رسمی میان دو کشور، روابط تاریخی و دیرینه ای است. حتی قدمت روابط فرهنگی و غیر رسمی دو کشور به قرن ها پیش باز می گردد. اشتراکات فرهنگی قابل توجه میان مردم دو کشور وجود دارد و نوعی سمپاتی میان آنها برقرار است. هر کجا که شهروندان بلغارستان را می بینم و خود را ایرانی معرفی می نمایم واکنش مثبت آنها را می بینم؛ بسیاری از شهروندان بلغاری به خوبی با تاریخ و تمدن ایران آشنایی دارند. در حال حاضر، روابط دو کشور در همه بخش ها و زمینه ها دارای نفع مشترک در حال تقویت است و در این راستا تعاملات خوبی میان مقامات دو کشور شکل گرفته است.
نظر شما